DEVÍN
Domáci novošlachtenec
Devín je prvou uznanou muštovou bielou odrodou na Slovensku. Devín vyšľachtili krížením Tramínu červeného s Veltlínskym červeno-bielym ešte v roku 1958, no oficiálne registrovaný bol takmer o 40 rokov neskôr.
Šľachtiteľka Dorota Pospíšilová chcela, aby táto odroda niesla punc pôvodnosti a za najpôvodnejšie na Slovensku považovala Devín nad Dunajom, preto odroda dostala toto meno. Hoci plocha vysadených vinohradov tejto odrody nie je veľká, má veľký potenciál a často získava ocenenia na zahraničných vinárskych súťažiach vo všetkých kategóriach - od sviežich suchých aromatických až po prírodne sladké vína.
Devín je veľmi špecifická odroda s príjemnou tramínovo-muškátovou arómou. Pôvod tejto vône začína už v hrozne a následne pri jeho spracovaní vznikajú ďalšie, ktorými sa aromatický charakter dotvára. Chuť Devína je kvetinovo-korenistého charakteru s jemnými a pikantnými kyselinkami.